TOTAL Kommunikasjon
 1. Om TOTAL
 2. Tjenester
 3. Tekster
 4. Kunder
 5. Hjelpere
 6. Stedet for deg som elsker å skrive
 7. Skrivekurs i Firenze?
 8. Kontaktinformasjon

  TOTAL kommunikasjon
  Camilla Colletts vei 1
  0258 Oslo
  Mobil: 920 80 380
  bernt @ total-kommunikasjon.no

 1. Bokomtaler
 2. Forfatterintervjuer
 3. Intervjuer
 4. Kundemagasin
 5. Informasjonsbrosjyre
 6. Engelske tekster
 7. Produkttekst
 8. Informasjonshefte
 9. Roman: Å plukke stjerner
 10. Reisesaker
 11. Portretter
 12. Pressemeldinger

Bernhard Hvals forsnakkelser – Lars Saabye Christensen

En usannsynlig herlig humring

Bernhard Hvals forsnakkelser Velkommen til Bernhard Hvals kantete verden. Til den galeste og den nest galeste. Til humrende forsnakkelser og underfundige opplevelser. Og varm, burlesk humor. Glem Beatles og Halvbroren. Nå er det Bernhard Hval som gjelder!

Året er 1979. Bernhard sitter i leiligheten sin i Skovveien og tenker på alt som har skjedd siden 1900. Han har ikke vært ute av døren siden han traff kongen på Holmenkollbanen under oljekrisen for seks år siden. Nå har han kort tid igjen, det har han bestemt seg for, fem opiumspiller er hans livsforsikring. Et århundre passerer revy, med krakk, kriger og kriser. Og private møter med Hamsun i Nice og Quisling i Bernards hjem på Besserud.

Særdeles pluss i å gå

Bernhard er lege, og den nest galeste. Den ødelagte, som reparerer andre mennesker. En mann som tenker altfor mye, og higer etter motsetninger. I 1929 treffer han Notto Fipp på vei til bens fra Oslo til Evje. Den aller galeste, som bruker livet til å gå. Han spør hvorfor Notto går. – Når jeg går, tenker jeg mindre, er svaret. Han spør hva han skal i Evje. – Snu og gå tilbake igjen, er svaret fra mannen som er så mager at sola skinner gjennom han og ribbena kaster skygge. Ble det gitt karakter i det å gå, ville han fått Særdeles pluss, ifølge Bernhard. De blir venner for livet.

Sigrid eller Notto?

Bernhard gifter seg med Sigrid Juell, en enkel overklassesjel fra Drammen, som er enten eller. Et trekantdrama utspiller seg. Bryllupsreisen utsettes fordi Bernhard følger Notto på veien. Bryllupsreisen går til Nice, der Bernhard gjør hjertemassasje på Hamsun og inngår en avtale om å gå om kapp København-Oslo på vegne av sin venn. Så går det unna, vi får blant annet vite hvorfor det er høl i gjerdet på Gaustad, og hvor klin kokos stammer fra.

Det kantete folket

Bak den fykende galskapen ligger alvoret. Skjebnen til det kantete folket. Et hardt prøvet folk, som alltid ser etter tegn hos andre. De gjør aldri bare litt av noe, de gjør alt eller ingenting. Når de har gjort alt, stopper de ikke der, da gjør de det igjen. De savner alltid tid, livet er for trangt. For dem finnes ikke øyeblikket, de trives ikke i skarpt lys, da finner de ikke ly. De mukker ikke når de blir tilsnakket. En kronisk dårlig samvittighet er deres forbannelse. De beskrives med et varmt alvor. Det gjør Bernhard Hvals forsnakkelser til en stor leseropplevelse.

Seriøs galskap

Likte du energien og spontaniteten i Beatles, vil du elske Bernhard Hvals forsnakkelser. Det er en bredt anlagt roman, som griper tidsånden uansett når i århundret vi befinner oss. Bernhard Hval hadde en trist barndom, han trivdes best i sin fars selskap etter at han var død. Når forelskelsen kommer, er den for de onde dagene, og kjærlighet er noe man tyr til når frosten slår rot. Men det stopper ikke der. Her er hyfsete samleier, biff og bananer, en bestevenn som står opp fra de døde, og kurbad hos Johan Sebastian Kneipp i Bayern. Alt drevet av en trang uten lyst, de kantetes signatur. Kanskje ikke rart at Bernhards mentor, direktør Greve, kaller han for et broddent kar. Bernhard er begavet, men akk, så umoden at det gjør vondt. Så vondt at smerten og gleden smelter sammen, og humretårene triller. Det handler om å strekke seriøs galskap så langt som mulig, og Saabye er i flytsonen. Der er det mye energi og en feelgood du bare må få med deg!