TOTAL Kommunikasjon
 1. Om TOTAL
 2. Tjenester
 3. Tekster
 4. Kunder
 5. Hjelpere
 6. Stedet for deg som elsker å skrive
 7. Skrivekurs i Firenze?
 8. Kontaktinformasjon

  TOTAL kommunikasjon
  Camilla Colletts vei 1
  0258 Oslo
  Mobil: 920 80 380
  bernt @ total-kommunikasjon.no

 1. Bokomtaler
 2. Forfatterintervjuer
 3. Intervjuer
 4. Kundemagasiner
 5. Produkttekst
 6. Bøker
 7. Skjønnlitterær tekst
 8. Reisesaker
 9. Portretter
 10. Pressemeldinger

De usynlige – Roy Jacobsen

Havnært og himmelhøyt

De usynlige – Du slipper aldri unna havet, det er der alltid, sier Roy Jacobsen. De usynlige er en havnær leseropplevelse av de sjeldne. Og et eventyr om øydronningen Ingrid.

Han har skrevet om sine røtter tidligere. Seierherrene har aldri sluppet tak i norske lesere. Vidunderbarn handler om oppvekst på Årvoll. I øyromanen De usynlige er Roy Jacobsen på trygg grunn. Resultatet er et eventyr av en roman. Vi er med på en ramsalt reise med hav og himmel, vind og vær. Et dirrende nærvær i teksten gjør bitte lille Barrøy til en stor og viktig øy. Og i fortellingens sentrum Ingrid, som eier årstidene, fuglene og horisonten.

Det Barrøyske univers

Vi er hundre år tilbake. Lille Ingrid blir rodd til dåp. Presten ser på henne, og undrer seg over at hun er «så blottet for fattigdommens sløve dumhet». Vi er i utkanten av et øyrike på Helgelandskysten, hvor folk driver vekselbruk mellom det de finner i hav og på jord, påtvunget en nøysomhet så stor at det bare bor én familie på øya. I det Barrøyske univers er døgnkontinuerlig arbeid en dyd av nødvendighet, her overlever man ved å arbeide. Nå tror du kanskje at dette er menns verden, men nei, Barrøy er en kvinneøy.

Ingrids ansvar

En kvinneøy, der de ikke er vant til å snakke om følelser, men heller kanaliserer følelser i grøftegraving, torvskjæring og garnsetting. På Barrøy taler tausheten mer direkte enn hva ord kan uttrykke når du ror færingen ut i storm fordi du må. Så vokser Ingrid opp, og vi følger henne fra hun døpes som treåring til hun er over tyve. Hun lærer kvinnfolkarbeid av moren og mannfolkarbeid av faren, lærer alt det ingen lenger kan, og enda mer. Ingrid tar tidlig massivt ansvar fordi det ikke kommer flere barn, og ser inn i de voksnes verden med et knivskarpt blikk. Hun er et kvinnemenneske som gjør de usynlige synlige.

Det store i det lille

Roy Jacobsen forærer deg en optimal deltakelse i hver av de ulike personene, enten det er Ingrid, foreldrene Hans og Maria, bestefar Martin eller enfoldige tante Barbro. Du deltar i både skinn og sinn, og i drømmene, som gang på gang blir knust av storm, fattigdom, død og galskap. Du deltar i arbeidsoperasjonene som nesten er glemt, men som var nødvendig for å overleve. Det lille blir stort når Roy Jacobsen skriver om små mellommenneskelige hendelser. Les og bli berørt. Les og bli klok. Les hvert eneste kapittel så sakte du kan, og les det om igjen.

På sitt aller beste

De usynlige er en moderne roman om et eksotisk miljø. En roman preget av en optimisme og tro på overlevelsen, selv om du bor i en usynlig avkrok av vår såkalte sivilisasjon. En roman med miljø, naturbeskrivelser og menneskeportretter så levende at tankene flyr til Hamsun. Men i motsetning til den store mester heier Roy Jacobsen på karakterene sine. Han er solidarisk med fattigfolket på Barrøy, elsker dem på godt og vondt. Roy Jacobsen er på sitt aller beste i De usynlige. Det sier alt.