TOTAL Kommunikasjon
 1. Om TOTAL
 2. Tjenester
 3. Tekster
 4. Kunder
 5. Hjelpere
 6. Stedet for deg som elsker å skrive
 7. Skrivekurs i Firenze?
 8. Kontaktinformasjon

  TOTAL kommunikasjon
  Camilla Colletts vei 1
  0258 Oslo
  Mobil: 920 80 380
  bernt @ total-kommunikasjon.no

 1. Bokomtaler
 2. Forfatterintervjuer
 3. Intervjuer
 4. Kundemagasiner
 5. Produkttekst
 6. Bøker
 7. Skjønnlitterær tekst
 8. Reisesaker
 9. Portretter
 10. Pressemeldinger

Fedrenes løgner – Tom Egeland

Gled deg til Noe Helt Annet!

Fedrenes løgner En far som dør på et isflak på sin polferd. En farfar som fikk Nobelpris i litteratur. En oldefar som levde i 20 år på en øde øy i Stillehavet. Hvilken arv Victor bærer på! Men er den slik han tror?

Gled deg til Noe Helt Annet fra Tom Egeland. En bredt anlagt slektskrønike. En bok om menn og fedre, deres løgner og fantasifulle påfunn. En forundringspakke av en roman om alt mellom linjene i heltenes dagbøker. Gled deg til fedrenes svik og mødrenes fortielse, og alt som Victor ikke skulle vite, men nøster opp i en malstrøm av brutale skuffelser og storslåtte bragder. Gled deg til reisene til Barbados, Hellas, Nord-Norge, Madeira, Cairns og sørlige Stillehavet. Victors smerte når han oppdager livsløgnen til sine tre forfedre. At det var den de levde av. Og den som sakte, men sikkert tok livet av dem.

Går det virkelig an?

Gled deg, sa du? Ja, for når Tom Egeland ”debuterer” skjønnlitterært, gjør han det med et ambisiøst bukkeritt ”larger than life”. Går det an, gisper du etter hvert som sidene snus og familiekrøniken grenser til det svulstige, det burleske. Går det virkelig an?

Året er 1970, og Victor Scott er tretti og frilansjournalist. En desillusjonert hippie, på jakt etter inspirasjon og en joint i ny og ne. Med en forfatterdrøm i magen. Så ringer den telefonen som snur opp ned på alt. Fra Barbados. Bukkerittet er i gang. Victors forlegger ber han skrive en roman om sine tre berømte forgjengere, og han begir seg ut på en reise i fedrenes fotspor.

En litterær lek

Du kjenner lesegleden boble etter hvert som Victor snoker i fortiden. Du blir forvirret. Er dette dokumentar eller fiksjon? Har det virkelig skjedd? Tillater denne Tom Egeland seg å drive ap med oss? Antagelig ikke, men det skal legges til at han ikke har nektet seg selv noen verdens ting. Fedrenes løgner består av tre usannsynlige historier med store følelser og enda større hendelser. Og som om ikke dette er nok, tillater han seg å stjele sitater fra selveste Hamsun og krimforfatter Egeland. En litterær lek, både med språk, innhold og komposisjon. Noe Helt Annet enn hva vi er vant til fra den kanten. Og han vet å bevare spenningen helt til siste side er snudd og løgnene avslørt.

Sant eller fiktivt?

Men før det har du lest om forfedrenes berømmelse og ære. En polarforsker som spådde klimaendringer allerede på femtitallet. En Nobelprist forfatter, som fant fortellerstemmen hos sin halvbror. Og en eventyrlysten forsker som går Robinson Crusoe en høy gang. Det er denne utrolige familiearven Victor skal skrive om. Så viser det seg at heltebildene ikke tåler samtidens lys. Hva gjør du da? Du gråter med Victor, du er minst like lamslått som han når fedrenes livsløgner får sin utrolige forklaring. Og du tenker: Hvor slutter egentlig sannheten? Og hvor begynner det fiktive? Er det virkelig så enkelt som vi tror?