TOTAL Kommunikasjon
 1. Om TOTAL
 2. Tjenester
 3. Tekster
 4. Kunder
 5. Hjelpere
 6. Stedet for deg som elsker å skrive
 7. Skrivekurs i Firenze?
 8. Kontaktinformasjon

  TOTAL kommunikasjon
  Camilla Colletts vei 1
  0258 Oslo
  Mobil: 920 80 380
  bernt @ total-kommunikasjon.no

 1. Bokomtaler
 2. Forfatterintervjuer
 3. Intervjuer
 4. Kundemagasiner
 5. Produkttekst
 6. Bøker
 7. Skjønnlitterær tekst
 8. Reisesaker
 9. Portretter
 10. Pressemeldinger

Verdensmestrene – Henrik Helliesen Langeland

En heidundrandes familiekrønike

Verdensmestrene Alle kjenner Skyskraperenglene på Bøler, Beatles på Skillebekk og Seierherrene på Årvoll. Nå er Verdensmestrene klare til å erobre hjertene våre. Fire ulike Oslo-barn på terskelen til tenårene det året staven til Brå brekker.

Og HER kommer de! Simone fra sekstiåtterske Husebygrenda, Aram fra Haugerud, Remi fra sosialdemokratiske Oppsal og sist, men ikke minst: Lars Meltzer. Siste skudd på den konservative advokatfamilien i Holmenkollåsen. Du kan like godt bli kjent med dem med en gang. De kommer til å følge deg i mange år. Helt til de runder tredve, ifølge forfatter Langeland. Alt ligger til rette for en lesefest av de sjeldne!

Åttitallet på kornet

Det starter på åttitallet. Tiåret da den urnorske dyden ble sprengt, og et nytt Norge vokste fram, tuftet på olje og en aldri så liten dose egoisme. Kanskje startet det vinteren 1982, da Brå brakk staven. Det er i hvert fall da Verdensmestrene begynner, og første bind skaper store forventninger til de neste. Dette er en helt herlig nostalgitripp, og en heidundrandes, velskrevet familiekrønike som tar åttitallet så på kornet.

Fellesstart med stavbrekket

Lars er i VIP-sonen i Kollen under stafetten. Når staven brekker, slåss han med Remi fra Oppsal om det som er igjen av den. Amar fra India lander på Fornebu for å bli gjenforent med faren. Han blir forsinket i passkontrollen på grunn av stavbrekket, og slipper til slutt gjennom. Simone er på vinterferie på Kreta, og skal hente faren i leiligheten for å fortelle om staven. Hun finner han med buksa rundt anklene og damen fra hotellshopen sittende på kne foran. Fire norske barn på vei inn i tenårene med noe tvilsomme familier på slep.

Høydepunkter i kø

Meltzersslekten er en tradisjonsrik samling advokater i direkte linje fra 1814 til i dag. Her vokser Lars opp, i et miljø preget av en nevrotisk nærhet til Nordmarka og ski. På elegant vis fletter Langeland Meltzers og de andre familiene sammen selv om de lever i fire ulike Oslo-verdener. Høydepunktene står i kø: Eggedosis hos Meltzers. VM-stafett, og en enda viktigere KM-stafett. Dødspinlige pianoavslutninger. Huggormer i kajakken. Spjæling av testikler i flaggstanga. Blodhevn i dusjen. En skøyteløs Amar på ishockeytrening. Simone og faren, som kjører rundt og kaster singel inn i sossehager. Misbruk av langrennsgutter. Den Meltzerske julegrøten. Voksen utroskap. Drømmeturen fra Mylla til Frognerseteren med pappa. Og sist, men ikke minst: Den evige kampen om halvparten av staven til Brå, en slags fortellingens stafettpinne.

Et råskinn til å fortelle

Verdensmestrene griper tidsånden fra første stund. Vi ser hvordan Oslos verden står stille i vest, og beveger seg i øst. Hvordan dyptgripende endringer endrer det sosiale landskapet i Oslo. Langeland er et realt råskinn til å fortelle. En mengde detaljer er vevd sammen på snedig vis. Samtidig pågår en politisk thriller av dimensjoner: Gråsoneforhandlinger, der Treholt og Meltzer d.a.e. er skjulte brikker. Også det er en del av Verdensmestrene. Men først og fremst dreier det seg om å skrape i overflaten til unge menneskesinn på terskelen til tenårene. Den skrapingen gjør Langeland på verdensmesterlig vis.