TOTAL Kommunikasjon
 1. Om TOTAL
 2. Tjenester
 3. Tekster
 4. Kunder
 5. Hjelpere
 6. Stedet for deg som elsker å skrive
 7. Skrivekurs i Firenze?
 8. Kontaktinformasjon

  TOTAL kommunikasjon
  Camilla Colletts vei 1
  0258 Oslo
  Mobil: 920 80 380
  bernt @ total-kommunikasjon.no

 1. Bokomtaler
 2. Forfatterintervjuer
 3. Intervjuer
 4. Kundemagasiner
 5. Produkttekst
 6. Bøker
 7. Skjønnlitterær tekst
 8. Reisesaker
 9. Portretter
 10. Pressemeldinger

Forfatterintervju: Fredrik Backman

10 spørsmål til Fredrik Backman

Fredrik Backman

1. Hvem er egentlig Fredrik Backman?

Han er 31, bor i Stockholm, er gift og har barn. Når han ikke er sammen med familien, skriver han. Bøker, blant annet. Jeg synes han er en trivelig fyr. Selv om han har et litt heftig temperament og kjører Hyundai.

2. Hvorfor er En mann ved navn Ove en bestselger?

Jeg vet ikke helt hva en bestselger er, eller hvor grensen for sånt går, så det er vanskelig å svare på. Det finnes sikkert forfattere som vet eksakt hvordan man skriver en bestselger, men jeg er dessverre ikke en av dem. Det er heller ikke min ambisjon, om jeg skal være ærlig. Jeg prøver bare å fortelle historier om folk jeg liker, så bra og underholdende jeg kan. Det er alt. Hvis folk liker dem, blir jeg glad. Og hvis folk ikke liker dem, kommer jeg antagelig til å skrive dem, likevel.

3. Hva slags roman er dette?

Det er vanskelig for meg å sette en etikett på den, den oppgaven overlater jeg til leseren. Forlaget mitt kaller den «feelgood», men jeg vet ikke om alle leserne mine er enige i det. Jeg ville heller kalle det «en historie om menn som kan rygge med tilhenger». Er det en litteraturgenre?

4. Hva er egentlig tema i romanen?

Dette er ikke en roman med ett spesielt tema, men jeg håper den er underholdende. Jeg håper den får noen til å le. Og hvis den handler om noe mer enn det … tja … så handler den vel om det verdifulle ved å kjenne seg verdt noe og å kjenne at man er et menneske med en funksjon.

5. Hva er viktigst i en roman – plot eller karakterer?

Begge. Det blir som å spørre om hva som er viktigst i en bra låt. Musikk eller tekst? Det er ingen forskjell mellom musikk og bøker. Det ville vært dumt å gi et kategorisk svar på det spørsmålet, tror jeg.

6. Hvordan ble boken til?

Ove er en karakter som ble født på bloggen min og på bloggen til en meget begavet skribent som heter Jonas Cramby. Vi skrev en serie med blogginnlegg om den typiske svenske middelaldrende mannen som tar alle slags konflikter i hverdagen på grunn av prinsipper, og fellesnavnet på dem ble «menn som heter Ove». Så begynte jeg å skrive romanen, og når jeg hadde satt Ove i mange komiske situasjoner, innså jeg at jeg måtte berette hans egen historie også. Hele historien hans. Om hvorfor han er blitt den han er, og hvorfor verden trenger menn som Ove. Og så prøvde jeg å gjøre akkurat det.

7. Hvorfor er dette en roman for absolutt alle?

Det er det ikke. Det er utrolig få bøker som er for «absolutt alle».

8. Hvorfor er du så glad i Ove?

Antagelig fordi jeg har veldig mye av Ove i meg selv. Og fordi alle de menneskene jeg liker godt, har veldig mye av Ove i seg.

9. Hva slags skriverutiner har du? Når på døgnet skriver du best?

Jeg har ingen rutiner. Jeg har barn. Jeg skriver når sønnen min lar meg skrive.

10. Hvilke planer har du framover?

Kona mi er gravid med vårt andre barn, så mine nærmeste planer er først og fremst å stå og stirre inn i mikrobølgeovnen vår kl 04.15 om morgenen ved siden av å kjøpe ekstreme mengder med Teletubbies-dvd’er. I tillegg skal min andre roman Min mormor hälsar och säger förlåt gis ut i Sverige i september. Jeg tror forlaget forventer at jeg har skrevet den ferdig til utgivelsen ...