TOTAL Kommunikasjon
  1. Om TOTAL
  2. Tjenester
  3. Tekster
  4. Kunder
  5. Hjelpere
  6. Stedet for deg som elsker å skrive
  7. Skrivekurs i Firenze?
  8. Kontaktinformasjon

    TOTAL kommunikasjon
    Camilla Colletts vei 1
    0258 Oslo
    Mobil: 920 80 380
    bernt @ total-kommunikasjon.no

  1. Bokomtaler
  2. Forfatterintervjuer
  3. Intervjuer
  4. Kundemagasiner
  5. Produkttekst
  6. Bøker
  7. Skjønnlitterær tekst
  8. Reisesaker
  9. Portretter
  10. Pressemeldinger

Reisesaker

  1. Ile de Ré
  2. Cascina Castagna
  3. Toscana
  4. Provence
  5. Mallorca
  6. Østerrike (St. Anton)
  7. Irland
  8. Sommarøy
  9. Portugal

Sommarøy:

Kortreist magi

Sommarøy En skatt venter på meg ute i havet. En sanselig sommerskatt i pakt med naturen. Så er den der. Sommarøy. Bare et par-tre timer etter at jeg forlot hovedstaden.

DET ER NÅR JEG kommer ut av den lange, mørke tunellen jeg skjønner hvor navnet på øya kommer fra. Aldri var himmelen større, en verden av sommer åpenbarer seg så langt øyet kan se. Kritthvite strender, irrgrønt gress, enda grønnere hav takket være refleksene fra kalk i korallene. Kjører inn til siden, stopper bilen, gnir meg i øynene, ruller ned ruta og lar sansene få et velfortjent påfyll.

LANGT UTE I STORHAVET ser jeg øya som sto modell da Ishavskatedralen i Nordens Paris ble til. Skingrende måkeskrik, lukten fra fjæra, like intens som solen som skinner døgnet rundt her oppe. Storhavet i godlune, dasker mot korallstrendene, jeg klyper meg i armen, famler etter ord, finner bare klisjeer og gir opp. Det jeg ser er bare helt vilt, vått og sinnssykt vakkert.

– HEIA, OG VELKOMMEN til Sommarøy, sier han, og klemmer hånda mi flat. Et spill levende symbol på denne sommerskattens raushet, gjestfrihet, nærhet. Kjell Ove Hveding kunne sikkert vært direktør, daglig leder eller kjøpmann, men lever av å treffe folk. Han er vert med stor V på Sommarøy, kanskje så du han da Tromsø var i finalen på Korslaget i TV2, han elsker å opptre.

SJEKKER INN PÅ EN RORBU med alle fasiliteter og stankelben rett i havet. Barn i fjæra leter etter skjell og krabber, jeg går barbent ned i den kritthvite sanden, kjenner at jeg går i barndommen, setter meg på kanten av rorbua med et glass hvitvin, eller var det Mackøl? Jeg tar av meg klokken, lar bare tiden fare, stillheten er øredøvende. Ser opp på den store himmelen, lar skuldrene gå motsatt vei, kjenner at jeg er til stede i meg selv akkurat der jeg er.

JEG HAR VÆRT EN TIME og tre kvarter i luften, og så 55 minutter i bil før jeg sitter på brygga. Sommarøy er nær, likevel velsignet fjern og fri for moderne støy. Kanskje det er derfor denne magiske øya tiltrekker seg barnefamilier, konferansedeltakere, fisketurister, organisasjoner og små grupper som vil oppleve noe utenom det vanlige. Her er du ikke bare et grått nummer i rekken, men en personlig gjest som tas på alvor av dem som leier ut rom og rorbuer, i tillegg til å arrangere aktiviteter som utfordrer både deg og naturen.

– DU BARE MÅ OPP PÅ TOPPEN, derfra er Svalbard neste, sier Torill Berg, daglig leder i Tromsø Event. Jeg treffer henne på kajakkstranden, der hun tar bildene som skal friste enda flere til Sommarøy. I årenes løp har hun sendt mange grupper til Sommarøy, alt fra jentegjenger som vil nyte livet til store, internasjonale konferanser. Neste morgen tar jeg morgenbad i tolv graders krystallklart vann, mens pysene er i badestampen i badenaustet, med dørene på vidt gap ut mot naturen. Så er det frokost på rorbubrygga før jeg tar denne Berg på ordet, og begir meg til værs.

EN ØRN TAR AV når jeg kommer ut på kanten av Hillesøytoppen. Et vingeslag på opptil to meter, ifølge Kjell Ove. Jeg er på toppen av Sommarøy, på vei opp har jeg brukt tau på de bratteste stedene, og belønningen når jeg kommer opp heter panorama. Ord er fattige, jeg ser en vill og utemmet natur, ørnen som glir utover, kjenner nærheten til havet og en ro som tar over for det andpustne. Jeg gisper unisont med en jentegjeng på førti pluss, som har utfordret seg selv og tatt den bratte veien fra fjæra opp til himmelriket. Andektig skriver jeg navnet mitt i fjelltoppens turbok, et konkret bevis på at jeg har vært i paradis.

DU ER IKKE PÅ EN SOMMERØY i nord uten å fiske, og fiskegarantien er til å stole på. Vi låner en båt, og drar opp den ene torsken etter den andre, ikke rart at fiske fortsatt er livsnerven her. Havet er en rik åker, lyset flommer, og himmelen er rik på sol selv om det er natt. Jeg undres om ikke dette er selve essensen av sommerlykke idet vi tøffer inn i det blikkstille sundet og treffer en nattpadler på vår vei.

– DET ER UBESKRIVELIG vakkert her. Ikke noe støy og godt for psyken, sier Torhild Stimo og Grete Berntsen når jeg spør hvorfor de har lagt et seminar for 53 mennesker i en stiftelse kalt Fontenehus til Sommarøy. Målet er å fremme god psykisk helse, og de har selvsagt vært på toppen av øya før dagens møte startet. Så setter værgudene foten ned, og jeg tar en tur i verret, der jeg finner Sommarøy Kunstbruk, sju kvinnelige kunstnere som ivaretar det kunstneriske på øya. På 100 m2 selger de keramikk, glass og smykker, samt vev- og strikkeprodukter, ifølge en smørblid daglig leder, May-Britt Linnes.

EN DAG PÅ SOMMARØY er snarveien til natur og utfordringer, og ytterst ute på øya er et eget område satt av til nettopp dette. Her kan du gå i nærkamp med naturen, klatre og svinge deg i line tjue meter over bakken med storhavets bølgebrus som bakteppe. Jeg står over, går i stedet løs på naturens eget matfat, tilbereder fiskesuppe med selvtrukket torsk, selvplukket blåskjell og ferske reker, og nyter den ute på brygga i selskap med en strøken Sancerre og enda bedre venner.

Å SYKLE ER SOMMER, og på Sommarøy kommer du i nærkontakt med naturen hvis du velger å tråkke pedaler i stedet for å kjøre bil. Det er flatt og fint, mot- og medvind, lukt av ramsalt sjø, og aller finest er det å sykle om natten, ifølge Britt Elton, som arrangerer sykkelturer som går innom Sommarøy. Du trenger ikke ta med sykkel, trenger ikke dra på bagasje, Britt og Norske Bygdeopplevelser fikser alt. Vil du heller gli på vann enn å rulle på asfalt, leier du kajakk. Å padle på Sommarøy gjør noe med deg, kan ikke forklares, det må bare gjøres.

KJELL OVE ER DER når avreisen nærmer seg. Like entusiastisk når han forteller om alt det andre jeg kunne ha gjort hvis langhelgen hadde vært lengre. Fugl- og smådyrpark, det lille museet, ørnesafari, hvalsafari, båttur ut til Hekkingen fyr med mat- og kystkultur på menyen, you name it. En annen gang, tenker jeg, for jeg skal garantert tilbake. Tilbake til et sted der jeg finner både ro og naturutfordringer. Hav og himmel kinn mot kinn, synger Kalvik i sangen han kalte Sommerøya. Jeg finner den på en gammel cd, skrur volumet på maks, kjører inn i den mørke tunellen og lengter allerede tilbake til Sommarøy.

Opplevelser på Sommarøy

FISKING: Du kan leie båt ved å spørre på det eneste hotellet på øya, Sommarøy Arctic Hotel, som også leier ut rorbuene. Sommarøy er identisk med fiskelykke. Her får du fisk, det er gøy å dra opp en torsk på flere kilo.
sommaroy.no

PADLING: Du leier kajakk på hotellet. Det er fantastisk å padle i skjærgården innenfor Sommarøy, og legge til ved en av de mange hvite strendene for et friskt bad. Når havet er blikk, padler du rundt Sommarøy.

TURGÅING: Du må opp på Hillesøytoppen rett bak rorbuene. Den er bare et par hundre meter høy, men stiger rett opp fra havet og gir en utrolig høydefølelse. Her er Svalbard neste! Eller du kan ta båten til øya Haaja, og gå til topps på naturens egen ishavskatedral!

SYKLING: Veiene her er flate og fine, det er fint å sykle med havet og fjæra som nabo, og Norske Bygdeopplevelser arrangerer flere sykkelturer som går innom Sommarøy.
norske-bygdeopplevelser.no

BADING: Et friskere sommerbad skal du lete lenge etter! Fantastiske strender og hvorfor ikke et midnattssolbad? Prøv badenustet med vedfyrt badstue og romslig badestamp. Og hva med utendørs jacuzzi kombinert med et lynbad i sjøen for kjøle seg ned?
sommaroy.no

SAFARI: Det er mulig å delta på ørnesafari og hvalsafari, begge unike kystopplevelser som setter spor. Eller ta båt ut til Hekkingen Fyr, et av de eldste i Nord-Norge! Her er det et rikt fugleliv og spennende fauna, og stuen i fyret har plass til 20 gjester til bords!

KULTUR: Ta en vandring i verret på en eventuell gråværsdag. Gå innom kongeparken, museet, husfliden, kunstbruket og butikken med ”kaillkråa” til de lokale gamlegutta!

Sommarøys historie

I mer enn ti tusen år har havet vært livsnerven til dem som har bodd her på Sommarøy. Vikinghøvdingen Ottar dro i år 890 herfra til England, og fortalte engelske kong Alfred om ”Nordveg”, veien til nord og hans eget rike, Hålogaland. Grensen mot Finnmork og samenes rike gikk ute i havet ved øya Haaja, som troner ut mot storhavet.

Overnatting på Sommarøy

Du bor godt på Sommarøy Arctic Hotel i tradisjonell nordnorsk kyststil, eller på hotellets godt utstyrte rorbuer med høy standard. Hotellet har 26 dobbeltrom og 2 enkeltrom som er tilpasset handicappede. Rorbuene har stue, kjøkken, 2 eller 3 soverom med inntil 10 sengeplasser, ett eller to bad og terrasse, og er idyllisk plassert ved sjøkanten. Totalt over 300 sengeplasser med bølgeskvulp som bakteppe.
sommaroy.no

Reisen til Sommarøy

SAS og Norwegian flyr deg direkte til Tromsø Lufthavn. Fra Oslo tar flyturen 1 time og 45 minutter. Du kan leie bil på flyplassen, men kan også avtale henting med hotell/utleier av rorbu. Bilturen fra flyplassen til Sommarøy går over fjell og langs havet, og tar cirka 50 minutter. En herlig naturopplevelse! Jeg brukte totalt to og en halv time fra Oslo. Her snakker vi om kortreist magi!

↑ Tilbake