TOTAL kommunikasjon
Camilla Colletts vei 1
0258 Oslo
Mobil: 920 80 380
bernt @ total-kommunikasjon.no
– Vi står på skuldrene til formidable norske kvinner, sier hun. Elisabeth Grieg kom som en virvelvind inn i den norske makteliten for ti-tolv år siden. Det førte til at hun ble president i Norges Rederiforbund.
Som man reder, så ligger man, heter det. Elisabeth Grieg er godt fortøyd på kontoret på Skøyen når vi treffer henne. Langt der nede Frognerkilen med plenty av seilbåter i dokk. Hav er viktig. Uten hav ingen Grieg-gruppe. Det 130 år gamle familieforetaket vokser på havet. Stadig flere skip, stadig nye utfordringer, og én ting vet Elisabeth: Ting kommer ikke av seg selv, enten du er kvinne eller sjef.
– Jeg tror kvinner kan bli flinkere til å forstå at livet består av faser. Det gjelder å gi hver fase et innhold du er fornøyd med. For meg var det viktig å endre ambisjonene da barna var små. Når jeg tenker tilbake, gikk den tiden fantastisk fort. Jeg sa nei til styreverv og middager for å ha mer tid med barna. Og når småbarnsperioden var over, giret motoren i magen over på et høyere gir, sier hun.
En kronikk i DN på begynnelsen av totusentallet fikk snøballen til å rulle. Hun utfordret den maskuline makteliten, og etter et par år hadde hun styreverv i Statoil og Hydro. Så ble hun president for rederne: En dyktig, energisk fargeklatt blant grå dresser. Når det gjelder energien, retter hun en stor takk til foreldrene, Elisabeth er en del av en energirik familie, som trives med å prege samfunnet. Familien er rik på både energi og penger. Og vant til å gi så det svir.
– Vi er opptatt av å gjøre en forskjell. Tjuefem prosent av overskuddet til Grieg Gruppen går til Stiftelsen Grieg Foundation, som har gitt 350 millioner kroner til ulike formål de ti siste år. Dette bidrar til en ekstra stolthet, sier Elisabeth. Å arbeide for like rettigheter er viktig, feminisme er å tro på at vi skal ha samme rettigheter, uansett om vi er kvinne eller mann. Hun har twitret på barrikadene, og mener kvoteringsdebatten var et viktig bidrag for å endre maktelitens oppfatninger om at kvinner ikke kan sitte i styrerom.
Hun har sine kvinneforbilder, og de er norske. Gro Harlem Brundtland var viktig for å ta siste steg for et likeverdig samfunn og få på plass et godt regelverk. Kristin Halvorsen var modig som turte å snakke om en full barnehagedekning, det har gitt norske kvinner unike muligheter. Formidable kvinner. Forskjellen mellom kvinner og menn tenker hun derimot ikke så mye på, det er hvert enkelt individ er viktig, sier Elisabeth og legger til at hun har vært heldig når det gjelder valg av mann og støttespiller. Og far til de tre voksne barna deres. Det handler om å kommunisere.
– Spør du barna mine hva de synes om mamma, tror jeg de sier at de har hatt en mor som gir mye kjærlighet og er til stede. Vi har tilbrakt mye tid sammen, og jeg håper de vil si at jeg har vært tydelig. Kanskje litt vel krevende, legger hun til og trimmer lattermusklene. Og hun nøyer seg ikke med å bare trimme latteren. Gi henne en kajakk, et Norefjell eller en Haugastøl, og hun er i sitt ess. Og hun tar gjerne med joggesko på businessreiser. Det holder henne frisk, og får henne til å bidra mer.
Utdanning er viktig for henne, enten vi snakker om SOS Barnebyer eller kvinnekamp. Vi ser resultater av det her hjemme, stadig flere kvinner smykker seg med den ene masteren etter den andre, og det har gått så langt at Elisabeth synes det er på tide å rope et varsku. Vi kan ikke ha et samfunn bestående av bare flinke piker, vi må også sørge for at gutta ikke seiler akterut. Hun er heller ikke så opptatt av å bygge mektige kvinnenettverk.
– Nettverk får fort en litt negativ klang. Men det er klart jeg kjenner mange etter lang fartstid som leder. Jeg er opptatt av å treffe unge kvinner i begynnelsen av karrieren. Det handler om toveiskommunikasjon, og det inspirerer meg. Hvis jeg kan inspirere dem, er det en vinn-vinn-situasjon, sier hun. Og legger til at den beste kampen for like rettigheter er den begge parter går seirende ut av.