TOTAL Kommunikasjon
 1. Om TOTAL
 2. Tjenester
 3. Tekster
 4. Kunder
 5. Hjelpere
 6. Stedet for deg som elsker å skrive
 7. Skrivekurs i Firenze?
 8. Kontaktinformasjon

  TOTAL kommunikasjon
  Camilla Colletts vei 1
  0258 Oslo
  Mobil: 920 80 380
  bernt @ total-kommunikasjon.no

 1. Bokomtaler
 2. Forfatterintervjuer
 3. Intervjuer
 4. Kundemagasiner
 5. Produkttekst
 6. Bøker
 7. Skjønnlitterær tekst
 8. Reisesaker
 9. Portretter
 10. Pressemeldinger

Portretter

 1. Petter Stordalen
 2. Torill Berg
 3. Torill Kristiansen
 4. Elisabeth Andreassen
 5. Bibi Graetz
 6. Toralv Maurstad
 7. Elisabeth Grieg
 8. Geir Lippestad
 9. Børge Ousland

Kvinne med stø kurs

Elisabeth Grieg – Vi står på skuldrene til formidable norske kvinner, sier hun. Elisabeth Grieg kom som en virvelvind inn i den norske makteliten for ti-tolv år siden. Det førte til at hun ble president i Norges Rederiforbund.

Som man reder, så ligger man, heter det. Elisabeth Grieg er godt fortøyd på kontoret på Skøyen når vi treffer henne. Langt der nede Frognerkilen med plenty av seilbåter i dokk. Hav er viktig. Uten hav ingen Grieg-gruppe. Det 130 år gamle familieforetaket vokser på havet. Stadig flere skip, stadig nye utfordringer, og én ting vet Elisabeth: Ting kommer ikke av seg selv, enten du er kvinne eller sjef.

Et liv av faser

– Jeg tror kvinner kan bli flinkere til å forstå at livet består av faser. Det gjelder å gi hver fase et innhold du er fornøyd med. For meg var det viktig å endre ambisjonene da barna var små. Når jeg tenker tilbake, gikk den tiden fantastisk fort. Jeg sa nei til styreverv og middager for å ha mer tid med barna. Og når småbarnsperioden var over, giret motoren i magen over på et høyere gir, sier hun.

Preger samfunnet

En kronikk i DN på begynnelsen av totusentallet fikk snøballen til å rulle. Hun utfordret den maskuline makteliten, og etter et par år hadde hun styreverv i Statoil og Hydro. Så ble hun president for rederne: En dyktig, energisk fargeklatt blant grå dresser. Når det gjelder energien, retter hun en stor takk til foreldrene, Elisabeth er en del av en energirik familie, som trives med å prege samfunnet. Familien er rik på både energi og penger. Og vant til å gi så det svir.

Å gjøre en forskjell

– Vi er opptatt av å gjøre en forskjell. Tjuefem prosent av overskuddet til Grieg Gruppen går til Stiftelsen Grieg Foundation, som har gitt 350 millioner kroner til ulike formål de ti siste år. Dette bidrar til en ekstra stolthet, sier Elisabeth. Å arbeide for like rettigheter er viktig, feminisme er å tro på at vi skal ha samme rettigheter, uansett om vi er kvinne eller mann. Hun har twitret på barrikadene, og mener kvoteringsdebatten var et viktig bidrag for å endre maktelitens oppfatninger om at kvinner ikke kan sitte i styrerom.

Formidable kvinner

Hun har sine kvinneforbilder, og de er norske. Gro Harlem Brundtland var viktig for å ta siste steg for et likeverdig samfunn og få på plass et godt regelverk. Kristin Halvorsen var modig som turte å snakke om en full barnehagedekning, det har gitt norske kvinner unike muligheter. Formidable kvinner. Forskjellen mellom kvinner og menn tenker hun derimot ikke så mye på, det er hvert enkelt individ er viktig, sier Elisabeth og legger til at hun har vært heldig når det gjelder valg av mann og støttespiller. Og far til de tre voksne barna deres. Det handler om å kommunisere.

Kanskje litt krevende …

– Spør du barna mine hva de synes om mamma, tror jeg de sier at de har hatt en mor som gir mye kjærlighet og er til stede. Vi har tilbrakt mye tid sammen, og jeg håper de vil si at jeg har vært tydelig. Kanskje litt vel krevende, legger hun til og trimmer lattermusklene. Og hun nøyer seg ikke med å bare trimme latteren. Gi henne en kajakk, et Norefjell eller en Haugastøl, og hun er i sitt ess. Og hun tar gjerne med joggesko på businessreiser. Det holder henne frisk, og får henne til å bidra mer.

Opptatt av utdanning

Utdanning er viktig for henne, enten vi snakker om SOS Barnebyer eller kvinnekamp. Vi ser resultater av det her hjemme, stadig flere kvinner smykker seg med den ene masteren etter den andre, og det har gått så langt at Elisabeth synes det er på tide å rope et varsku. Vi kan ikke ha et samfunn bestående av bare flinke piker, vi må også sørge for at gutta ikke seiler akterut. Hun er heller ikke så opptatt av å bygge mektige kvinnenettverk.

Inspirert av de unge

– Nettverk får fort en litt negativ klang. Men det er klart jeg kjenner mange etter lang fartstid som leder. Jeg er opptatt av å treffe unge kvinner i begynnelsen av karrieren. Det handler om toveiskommunikasjon, og det inspirerer meg. Hvis jeg kan inspirere dem, er det en vinn-vinn-situasjon, sier hun. Og legger til at den beste kampen for like rettigheter er den begge parter går seirende ut av.

Elisabeth Griegs 9 karriereråd til kvinner i næringslivet

 1. Livet ditt har mange faser. Prøv å gi hver eneste fase et innhold som du er fornøyd med.
 2. Når tiden er inne: Gjør deg tilgjengelig i de miljøene som du ønsker å utvikle deg i.
 3. Snakk opp når du mener noe viktig. Skriv gjerne i aviser eller bransjepublikasjoner, start din egen blogg, og vær aktiv på twitter eller andre sosiale medier.
 4. Bygg et nettverk av begge kjønn. Kjønn er underordnet, det er det enkelte individ som er viktig.
 5. Skaff deg gjerne en erfaren mentor. Eller flere.
 6. Det handler om å bli sett og få hjelp til å åpne noen nye dører, men husk at til syvende og sist er det kun din egen drivkraft og ditt eget valg som gjør at du går gjennom de dørene som åpnes for deg.
 7. Det handler mye om å ta aktive og kloke valg. Pass på å ha integritet i dine handlinger og beslutninger, slik at du kan stå trygg og rakrygget når det blåser opp til storm eller orkan rundt deg.
 8. Ha tro på deg selv og det du står for, og sørg for å ha folk rundt deg som du stoler på. Og stol for all del på dine egne valg.
 9. Gandhi har sagt det så klokt: ”You must be the change you want to see in the world.”

↑ Tilbake